sâmbătă, 10 decembrie 2011

Monologul lui Pierce

Mi-a plăcut foarte mult serialul M*A*S*H*. Este vorba de un spital de campanie care face minuni cu o mână de medici profesionişti şi inteligenţi. Spitalul se afla undeva în Coreea şi tratează soldaţii americani, şi nu numai, răniţi în războiul cu coreenii. În unul din episoade, în timp ce operează sub asediul bombelor inamice, căpitanul chirurg Hawkeye Pierce are un monolog absolut genial despre ce înseamnă democraţia americană. Am să-l redau exact. Ştiu că sunt multi tineri care citesc postările mele şi aş vrea să înţeleagă că nu exista sistem politic perfect.
Noi vrem doar sa aducem democraţie si pâine albă şi să transplantam visul american: libertate, realizări măreţe, hiperaciditate, belşug, balonare, tehnologie, tensiune, dreptul alienabil la un atac de cord în timp ce stai la birou şi planifici cum să-ţi înjunghi şeful pe la spate.
Luaţi-le pe rând şi apoi gândiţi-vă că visul american poate deveni un coşmar în condiţiile în care eşti un om cu principii morale solide. America vinde iluzii.
Şi încă ceva... e destul de greu să găseşti o biserică româneasca unde poţi intra să-ţi plângi amarul dezrădăcinării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu